Kan peeling fornye huden?

Kan peeling fornye huden?

av Anki Hansen

En peeling er et produkt som fjerner døde hudceller fra hudoverflaten. Hudceller som likevel skal falle av, men som innimellom blir liggende og skape irritasjon og en mindre flatterende hud. 

Hudceller som «blir liggende» gjør smålinjer mer fremtredende, gir mer opphopning av talg og kan føre til acne, samt gir et grått og litt livløst utseende.

Hudpleieproduktene dine trekker ikke like godt inn i huden og makeup ser heller ikke særlig bra ut på en slik hudoverflate. Den eksfolierende effekten bidrar til en friskere og sunnere hud.

Normalisering av celleregenereringen virker positivt ved aldring, fordi hudens egen cellefornyelse går saktere med alderen. Det virker på porer og urenheter, fordi de eksfolierende ingrediensene løser opp talg og tilstopninger i folliklene.

 

De jevner pigmentering, fordi de pigmenterte cellene lettere løsner fra huden. På tørr hud sørger denne prosessen for at nye celler med mer fuktighet og lipidstoffer kommer til overflaten, og beskytter huden.

 

Se etter disse ingrediensene i en peeling:

 • Hydroksisyrer – Glykolsyre, melkesyre, tartarisksyre, malisk, salisylsyre, sitronsyre, mandelsyre
 • Vitaminer – vitamin A (retinol)
 • Enzymer – papain (fra papaya), bromelin (fra ananas).
 • Mekanisk – maiskolbemel, riskorn, havremel
 • Botaniske – hibiskusekstrakt
 • Syrefrie mykgjørende ingredienser – urea glycolysates –alger, gjærekstrakt, glycosamin, urea
 • Bacillus ferment – bacillus subtilis
 • Aprikoskjerner – disse bør være avrundet i kantene slik at de mekanisk peeler huden, uten å skade den

 

Patenterte ingredienser:

Det  finnes patenterte blandinger av flere eksfolianter, for å spisse effekten på visse hudproblemer. Med et patent ønskes det å påvirke cellefornyelsen ved å  stimulere enzymer i det øverste laget av epidermis, stratum corneum. Dette skal medføre en oppløsning av «limet» som holder cellene sammen, og fremme hudens naturlige peelingprosess. 

Mange patenterte blandinger ønsker også å gi en så effektiv peeling som mulig, uten å irritere selv den mest sensistive huden.

 

Overdreven bruk av peeling irriterer huden – irritasjon setter i gang produksjon av døde hudceller og talg i huden (den beskytter seg slik) – døde hudceller og talg på overflaten fører både til acne og tørre partier med synligere smålinjer. Dette vil gi en motsatt effekt i forhold til det vi ønsket av en peeling.

 

Hvilken peeling velger jeg?

Det finnes flere varianter av peelingen og det er viktig at du snakker med en hudterapeut for å få anbefalt riktig produkt til din hud.

 • Peelinger kan komme med slipekorn (av varierende størrelse) som manuelt masseres på huden for å «slipe» vekk de døde cellene. Slike peelinger vil også ha en sirkulasjonsøkende effekt, som noen kan ha godt av.
 • Det finnes peelinger med enzymer som skal «spise opp» de døde hudcellene (fra planter som papaya og ananas). Disse peelingene skal ligge på huden i 5-10 min, som en maske. Etter renserutinen. Dette er ypperlige peelinger til sensitiv hud, som helst skal være mest mulig i ro. Enzymer brukes også ofte i peelinger til øynepartiet.
 • De mer avanserte peelingene inneholder fruktsyrer, som glycolsyre, salisylsyre og melkesyre. Disse skal også ligge på huden en stund (avhenger av styrken på syren). Syrene løser opp bindinger mellom de døde hudcellene slik at disse kan forsvinne fra huden. Slike peelinger vil ikke bare ha en effekt på overflaten, men også et stykke ned i porene. De har dermed god effekt på acne, men også på pigmentflekker, rynker og svært tørr hud.
 • Noen peelinger inneholder en kombinasjon av disse ingrediensene. Da kan man la de ligge og virke som en maske, mens man masserer lett der behovet er størst.

 

De fleste kan bruke alle typer peelinger. Noen har flere varianter og bytter på, avhengig av årstid og hvordan huden føles. Er du sensitiv anbefaler jeg en enzympeeling som skånsomt fjerner døde hudceller, uten å irritere. Er du grå og gusten og mangler «liv» i huden kan en kornpeeling være effektivt, da den i tillegg øker sirkulasjonen og vekker huden litt til  live.

Fruktsyrepeelinger finnes i flere konsentrasjoner. De svakeste kan alle ha god hjelp av. Dette er effektive peelinger som faktisk også er positivt for fuktighetsbalansen. De sterke variantene bør brukes under veiledning av en hudterapeut.

 Hvor ofte bruker jeg en peeling?

Generelt kan en peeling brukes 1-2 ganger pr uke. Dette avhenger av din hudtype og det er lurt og følge henvisning fra en hudterapeut!

 

Kan det være farlig å bruke peeling?

I Norge har vi strenge regler for hudpleieprodukter så det som selges lovlig på vårt marked er trygt. Det kan derfor ikke være farlig å peele huden. MEN, pass på å ikke bli fristet av den deilige, rene følelsen til å peele oftere enn du får beskjed om. Overdreven bruk av peeling irriterer huden – irritasjon setter i gang produksjon av døde hudceller og talg i huden (den beskytter seg slik) – døde hudceller og talg på overflaten fører både til acne og tørre partier med synligere smålinjer. Dette vil gi en motsatt effekt i forhold til det vi ønsket av en peeling.

 

 

 

 
Anki Hansen
Anki Hansen

Forfatter
Flere innlegg om Høst

Dette er viktig for huden din i høst
Dette er viktig for huden din i høst

av Anki Hansen

Om sommeren føler vi oss freshe, og huden virker velfungerende og frisk. Vi får påfyll av d-vitamin og en frisk farge. Vi vet alle at denne følelsen ikke er vedvarende. Faktisk kan mange føle at huden forverres dramatisk om høsten. Hva skyldes egentlig dette? Hva kan du gjøre for å bevare den sunne gløden?

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer

Så ofte skal dine produkter brukes
Så ofte skal dine produkter brukes

av Anki Hansen

Det er mye snakk om overbehandling av huden. Det forekommer selvfølgelig at noen bruker mer enn anbefalt av noen produkter, fordi de tenker mer en bedre. Slik er det ikke med hudpleie. Resultatet av overbehandling blir en litt gjennomsiktig, tynn og stram hud. Mens når du følger terapeutens råd vil du oppleve en hud i balanse. God hudhelse gir en lekker hud, rett og slett.

Les mer