Sliter du med pigmentflekker?

Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Før du leser dette må du vite at om du ønsker å behandle pigmentflekkene dine kan du ikke forvente effekt av et produkt eller en rask hudpleiekur. Det krever varig endring i hudpleierutine. Er du nysgjerrig på hva det betyr kan du lese videre. 

 

Hva er egentlig pigment?

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

 Hyperpigmentering/pigmentflekker forårsakes av en overproduksjon av hudens pigment, melanin. Overproduksjonen skyldes flere faktorer, som soleksponering, genetikk, alder, hormonforandringer og hudskader eller inflammasjon.

 

 

Aldersflekker

De vanligste flekkene vi opplever er «aldersflekker», og forårsakes av intensiv eller langvarig soleksponering. Disse fremtrer ofte når man blir eldre. Flekkene vises først på kroppsdeler som ofte eksponeres for sol, som ansikt, hender og armer.

Melasma

Melasma er en type pigmentering som oppstår på grunn av hormonforandringer, helst i forbindelse med graviditet og bruk av prevensjonsmidler. Disse sees som mørke, uregelmessig flekker og kan være ganske store i størrelse.

Flekkvis hyperpigmentering ser vi spesielt på kinn, panne og overleppe. Fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun, og danner gjerne en linje langs panne eller over kinn. Hormonell hyperpigmentering kan blekne gradvis etter fødsel eller avsluttet bruk av prevensjonsmiddel, og kan sitte igjen i huden i mange år. Melasma kan være svært vanskelig å behandle, og forverres ofte av soleksponering og parfyme. Det er derfor viktig å bruke solbeskyttelse med høy faktor hele året.

Post-inflammatorisk hyperpigmentering

Post-inflammatorisk hyperpigmentering oppstår når en hudskade eller et sår repareres, og resulterer i et flatt og misfarget område. Dette sees ofte på aknehud. Det kan også forårsakes av kosmetiske behandlinger som dermabrasion, laserbehandlinger og kjemiske peelinger.

Leverflekker

Leverflekker, også kalt lentigo, er tydeligere pigmentområder som er mørkere og mer avgrensede enn fregner. De er ofte lett opphøyet. De øker ikke i antall eller i fargeintensitet etter soleksponering.

Føflekker (nevus)

Dette er ansamlinger av pigmentceller. De finnes hos alle mennesker gjennom hele livet. De er sjeldent til stede når man blir født, men kan dukke opp i  barndommen, og øker i tenårene. Graviditet og pubertet gir økning i antall føflekker, størrelse og pigmentering. De kan forsvinne spontant. Utseendet på føflekkene varierer. Vi kan se dem som litt større flekker eller små prikker. De kan være vortelignende og utstikkende. De er oftest svært små, og varierer fra å være lysebrune til blåsorte. Av og til er de hudfargede.

OBS! De fleste av disse flekkene er godartede, men noen få kan gjennomgå malign forvandling. Du bør derfor følge med på hver forandring eller endring i utseende. Opplever du plutselig inflammasjon, endring i farge, forstørrelser, blødning, smerte eller kløe bør du kontakte lege.

 

 

Hvorfor er vi så opptatt av pigmentflekkene?

Vi er opptatt av at huden skal eldes så sakte som mulig, og vi vet at det ikke er linjene alene som får huden til å fremstå som eldre enn den er. Ujevn pigmentering og ujevn hudstruktur er det som kjennetegner en eldre hud, mens en ung hud har en jevn og fin overflate – og er gjerne blekere enn en eldre hud.

Hvorfor får vi pigmentflekker?

Som du har lest, er det flere årsaker til pigmentering.

  • Med alderen eller ved overdreven soling, kan produksjon og transport av melanin i huden bli endret, slik at flekker eller ujevnheter oppstår.
  • Hormonell ubalanse (som ved graviditet eller bruk av p-piller) er veldig ofte årsak til pigmentflekker. Hormoner kan overstimulere pigmentcellene/melanocyttene, slik at for mye pigment dannes. Man kan da oppleve større områder som pigmenteres mer enn vanlig, spesielt i pannen og rundt øynene. Det er dette som kalles melasma.
  • Ved arr i huden kan man også få unormal fordeling av pigment, som viser seg som flekker.

Husk! Pigmentflekker er ikke alltid selvforskyldt. De kan også dukke opp under svangerskap og sykdom.

 

 

 

Hvordan bekjempe pigmentflekkene?

Løsningen ligger i å :

  • Dempe produksjonen av pigment
  • Lysne eksisterende flekker
  • Forebygge nye ujevnheter i hudtonen

Solbeskyttelse

Forebygging av pigmentflekker gjøres med solfaktor. Høy faktor året rundt, gjerne i kombinasjon med at du bruker en solhatt, gir den beste beskyttelsen. Det er lettere å forebygge disse uønskede flekkene, enn å behandle dem som allerede har dukket opp. Er du først disponert for pigmentflekker, må du være forsiktig med solen livet ut.

Bruker du høy SPF, men får likevel pigmentflekker?

Varmen trigger faktisk den samme prosessen i melanoscyttene som UV-strålene, slik at melaninproduksjonen økes. Varmen kan derfor alene være årsak til at dine pigmentflekker blir mer tydelige på sommeren.

 

 

Hvordan dempe pigmentproduksjonen, og redusere flekkene som allerede har dukket opp.

Her ser du noen eksempler på ingredienser som demper/bleker pigmentflekker:

  • Vitamin C (askorbinsyre). Vitamin C er den vanligste ingrediensen i lysnende produkter. Vitamin C (askorbinsyre) er lite stabilt, og bør enten stabiliseres eller oppbevares i pulverform. Fjerner døde hudceller med pigmentopphopninger og virker blekende på flekkene. 
  • L-lactic Acid. En AHA-syre som mykgjør og glatter huden og styrker hudstrukturen. Virker naturlig lysnende.
  • Hvit morbærekstrakt: Demper pigmentproduksjonen ved å hemme tyrosinase, og virker lysnende.
  • Peonekstrakt: Rik på tanniner som lysner og jevner hudtonen.
  • Druekjerneekstrakt (Vitis Vinifera): Helende antioksidant som motvirker pigmenteringer.
  • Ynglesildreekstrakt (Saxifraga Sarmentosa). Hemmer tyrosinase, virker lysnende og jevner hudtonen.
  • Tetrasodium EDTA. Et bioteknologisk saltkompleks som binder kobber som stimulerer tyrosinase-enzymet.
  • Tamarix-ekstrakt. Ekstrakt fra salttreet, som hemmer tyrosinase.
  • Hemmer tyrosinase og virker antiinflammatorisk.
  • Bleker pigmentflekker, uten å irritere huden.
  • Skrives ut på resept fra lege. Dette er en blekende ingrediens, som kan ha reversibel effekt ved feil bruk (pigmentflekken kommer tilbake), og som ofte gjør huden meget sensitiv. Det er særdeles viktig å bruke denne ingrediensen under streng oppfølging.
  • Rumex Occidentalis Extract. Et naturlig, tyrosinasehemmende ekstrakt fra Western Dock-planten.
  • Et naturlig tyrosinasehemmende, plantebasert derivat av hydroquinone.
  • Azelaic Acid. En sammensetning av derivater fra korn og gjær, som hemmer bakterieveksten i folliklene og bidrar til å normalisere unormal cellevekst. En antioksidant som også har anti-inflammatoriske egenskaper.
  • Anti-inflammatorisk antioksidant med helende effekt på huden.
  • Rumex Occidentalis-ekstrakt. Naturlig tyrosinasebekjemper fra Western Dock-planten.
  • Kojic Acid. Fra japansk sopp, som effektivt hemmer melaninsyntesen.
  • Celluloscrubâ. Gir skånsom mekanisk peeling, som fjerner døde hudceller på hudoverflaten. Øker effekten av aktive ingredienser. Kommer fra cellulose som er utvunnet fra tremasse. 100 % fornybar og nedbrytbar.
  • Jojoba Esters (Beads). Naturlig og mild fysisk peeling, som ikke stresser huden. Laget av naturlig voks, som er trygg for miljøet.

NB! Hudbleking ved bruk av ingredienser som ikke er godkjent for kosmetikk, kan gi ujevnheter og forverre problemet. Feil bruk av legemidler kan også gjøre skade på huden. Det er viktig å finne en dyktig hudlege eller hudpleier når man skal få bukt med pigmentflekkene. Det er generelt bedre å bruke litt lengre tid på å oppnå resultater, enn å skynde seg og risikere å bruke produkter som kan gjøre vondt verre. Styr unna «vidunderkurer» som selges billig på nettet. Her kan man risikere å få produkter som ikke er trygge. Skader som kan oppstå, er sensitivisering av huden, forgiftning (dersom produktet inneholder kvikksølv), hvite flekker i huden og tynnere hud.

 

Bekjemping av pigmentflekker er en livsstil

Når du bestemmer deg for å redusere dine pigmentflekker, tar du et valg. Det er dermed noen få endringer i hudpleierutine, som må endres permanent. Spør deg selv om det er viktig for deg å være knallbrun et par uker på sommeren, eller om det er viktig at huden fremstår som sunn, og dermed yngre, resten av året.

 

Lykke til! 

 




Anki Hansen
Anki Hansen

Forfatter




Flere innlegg om Høst

Dette er viktig for huden din i høst
Dette er viktig for huden din i høst

av Anki Hansen

Om sommeren føler vi oss freshe, og huden virker velfungerende og frisk. Vi får påfyll av d-vitamin og en frisk farge. Vi vet alle at denne følelsen ikke er vedvarende. Faktisk kan mange føle at huden forverres dramatisk om høsten. Hva skyldes egentlig dette? Hva kan du gjøre for å bevare den sunne gløden?

Les mer

Så ofte skal dine produkter brukes
Så ofte skal dine produkter brukes

av Anki Hansen

Det er mye snakk om overbehandling av huden. Det forekommer selvfølgelig at noen bruker mer enn anbefalt av noen produkter, fordi de tenker mer en bedre. Slik er det ikke med hudpleie. Resultatet av overbehandling blir en litt gjennomsiktig, tynn og stram hud. Mens når du følger terapeutens råd vil du oppleve en hud i balanse. God hudhelse gir en lekker hud, rett og slett.

Les mer

Kan peeling fornye huden?
Kan peeling fornye huden?

av Anki Hansen

En peeling er et produkt som fjerner døde hudceller fra hudoverflaten. Hudceller som likevel skal falle av, men som innimellom blir liggende og skape irritasjon og en mindre flatterende hud. 

Hudceller som «blir liggende» gjør smålinjer mer fremtredende, gir mer opphopning av talg og kan føre til acne, samt gir et grått og litt livløst utseende.

Les mer