Store Porer

Store Porer

av Fredrik Solstad

Porer kan være til stor irritasjon og frustrasjon, særlig hvis de er store og godt synlige. Hvorfor har vi egentlig porer? Og hvorfor fylles de av talg, sorte prikker og akneutbrudd? Kan noe gjøre dem mindre synlige?

 

Hva er porer?

Porer er små hull i huden der kroppens naturlige olje/talg slipper ut på hudoverflaten. Porer er også åpningen på toppen av en hårfollikkel. Hver talgkjertel er knyttet til en hårfollikkel, og poren er altså åpningen vi ser på hudoverflaten.

 

Har alle porer?

Ja, alle har porer på hele kroppen, bortsett fra i håndflatene og under fotsålene, fordi hele kroppen er dekket av hår i forskjellig tykkelse.

 

Hvilken funksjon har disse porene?

Oljen/talget fra talgkjertelen vandrer oppover i poren for til slutt å smøre hudoverflaten. Dette er kroppens egen unike måte å sørge for naturlig fuktighet til huden på. Dette er en av kroppens fantastiske egenskaper som fungerer optimalt, helt til talgkjertlene plutselig produserer for mye talg. Dette kan for eksempel forårsakes av hormonelle endringer, stress eller feilernæring. Det er likevel slik at uten porene ville huden vår vært grusomt tørr, og fått sprekker. En slik hud er ikke en hud som beskytter våre indre organer godt nok mot inntrengende bakterier og annet vi ikke vil ha inn i kroppen.

 

Hvorfor har noen større porer enn andre?

Porestørrelse er genetisk. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan gjøre mye for å unngå at de blir tilstoppet eller strukket i størrelse, og dermed mer synlige.

 

Hvorfor er porene i ansiktet mer synlige enn på kroppen?

Porene i ansikt, på bryst, rygg og i hodebunn er ofte de som er mest til besvær. Fett hår, akne og sorte prikker er selvfølgelig noe du legger merke til og irriterer deg over. Talgkjertlene fra brystet og opp er mer aktive enn på resten av kroppen, og kjertlene på nesen og i t-sonen er har i tillegg større porer. I dette området fylles ofte porene med mer talg, som grunnet døde hudceller tetter og utvider porene. Hudaldring bryter ned kollagenet i huden, og gjør porene mer fremtredende.

Hvis du har som uvane å plukke på huden din eller klemme kviser, kan du faktisk ødelegge og permanent utvide porene.

 

Hva kan du gjøre når porene tettes med talg?

Når porene blir tette av talg og døde hudceller, dannes sorte prikker, akne eller milier (hvite prikker). Hvis du permanent plages av en hud med for høy talgproduksjon, anbefaler jeg å prøve et renseprodukt med innhold av salisylsyre. Denne syren vil fjerne døde hudceller på hudoverflaten og i porene, løse opp opphopning av talg og holde porene fri for tilstopping. En toner til fet hud er også et godt hjelpemiddel, da slike produkter gjerne inneholder salisylsyre eller melkesyre som sørger for at huden og porene ikke tilstoppes og kan fungere som de skal.

 

Kan du krympe porene dine?

Du kan dessverre ikke krympe porene, men med en god hudpleierutine kan du unngå at de utvider seg mer og blir tilstoppet og mer synlige. Bruk en rens og toner som beskrevet over. Bruk peeling ukentlig, og gjerne en primer som gir optisk jevnende effekt på hudoverflaten. På denne måten vil porene dine se mindre ut, og heller ikke utvides.
Fredrik Solstad
Fredrik Solstad

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?
Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?

av Anki Hansen

Det er 2 uker til selskapet hvor du føler det er viktig at «alt stemmer», selv huden din. Men hva kan du egentlig gjøre med huden på to uker? Det er viktig å huske at endring av hudstruktur krever minst 4 uker, men det er likevel en del du kan gjøre på 2 uker.

Les mer

Fresh hud på en uke!
Fresh hud på en uke!

av Anki Hansen

Skal du i et viktig selskap, bryllup eller på en fest allerede om en uke? Synes du huden gjør alt annet enn å spille på lag med deg? les mer om hvordan du forbereder deg her

Les mer

Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!
Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!

av Anki Hansen

Forskning viser at ekstraktet Arctic Čaga™ reduserer celleskader i huden med 80 % innen en time. Det er lett å forstå hvorfor urbefolkningen har kalt soppen «udødelighetens sopp» eller «skogens diamant»

Les mer