Hva skjer hvis du ikke renser huden?

Hva skjer hvis du ikke renser huden?

av Anki Hansen

Vi hudterapeuter kan ikke gjenta nok hvor viktig det er å rense huden. Likevel opplever vi stadig at mange dropper denne delen av sin hudpleierutine. Det mest sjokkerende er at de som bruker make-up dropper denne rutinen. Eller er du en av de som investerer en del tid og penger i gode hudpleieprodukter? Da dropper du vel ikke rensen?

https://www.scandinavianbeauty.no/collections/dagkrem

De mest vanlige forklaringene på hvorfor rensen utelukkes:

Dette hører vi ofte når vi spør hvorfor huden ikke renses daglig:

 • Noen føler de bruker for mange produkter og tenker at kremen er viktigere enn rensen
 • Mange av de som sliter med akne har testet alt de kommer over, uten resultat, og ser ingen grunn til å fortsette med noe som helst
 • Sliter du med veldig sensitiv hud er du kanskje lei medisinering og produkter som bare gjør huden irritert, dermed kuttes alt ut
 • Noen mener også at huden må få klare seg selv
 • Veldig mange bruker samme såpe i ansiktet som på kroppen
 • Og så har du de som ikke sliter med huden og derfor ikke ser noen grunn til å rense

 

Hva skjer med huden når den ikke blir renset?

 • Avfallsstoffer som renses ut av kroppen forsvinner ikke fra hudoverflaten. De vil skape en irritasjon, som kan føre til nupper og akne.
 • Det samme gjelder døde hudceller. Disse vil vi skal forsvinne fra hudoverflaten, som de gjør når vi er yngre. Blir disse liggende vil de ikke slippe avfallsstoffer ut og heller ikke gode ingredienser inn. Dette gir en grå og gusten overflate.
 • All make-up sitter bedre nå enn for noen år siden. Det betyr at du må rense godt, for å fjerne dette på kvelden. Huden vil ikke ha fargestoffer, parfyme og kommedogene (poretettende) stoffer liggende på huden. Dette fører til dårlig hudkvalitet, med irritasjon og akne.
 • Forurensing  legger seg på huden, og blander seg med make-up, i løpet av dagen. Dette må fjernes for at det ikke skal fremkalle irritasjon eller akne.

 

5 fordeler med å rense huden:

 1. Avfallsstoffer som samles på huden i løpet av dagen fjernes. Ditt serum og din krem trekker dermed bedre inn i huden og kan gjøre den jobben de skal for huden din
 2. Du unngår irritasjon på hudoverflaten
 3. Du vil merke bedring i hudkvalitet. Porene minskes, overflatetalg reduseres og huden blir gjennomfuktet og velfungerende
 4. Rens på morgenen fører til at avfallsstoffene du skiller ut når du sover fjernes i stedet for å blandes med krem eller make-up. Dette gir mindre irritasjon og dermed mindre talg og døde hudceller og til slutt en god hudhelse og lekker glød
 5. Serum og krem virker bedre når du renser huden daglig

 

Dette må du vite før du velger rens:

Dusjsåpe eller håndsåpe skal ALDRI brukes i ansiktet. Disse produktene er for tøffe for huden i ansiktet og irriterer med helt feil pH.

Huden skal aldri føles stram og tørr etter rens, den skal føles myk og behagelig.

 

Rens til tørr hud

Målet med denne rensen er å vaske godt uten at huden føles tørr og stram etterpå.  Dette betyr at du bør velge en krem-, eller oljebasert rens.  Produktet kan med fordel inneholde fuktighetsgivende ingredienser slik at de tilfører fuktighet ved siden av å rense.

Er du ekstremt tørr skal du ikke vaske bort denne rensen med vann, men kun tørke bort restene med bomull eller cleanex.

 

Rens for aknehud

De som har denne hudtypen føler ofte at de må peele huden for å få den helt ren.  Dette er faktisk helt feil. Bruk av sterke renseprodukter eller for hyppig peeling av huden kan faktisk virke mot sin hensikt på slik hud.  Med mindre du er under kontrollert behandling med veiledning av en hudterapeut vil jeg anbefale å ikke gå så kraftig til verks.

Bruk gjerne en rens med litt syre på kvelden eller eventuelt 2-3 ganger i uken, dette vil gi deg nok eksfolierende effekt og kan holde porene rene, uten at det øker talgproduksjoenen. Salisylsyre er en antibakteriell syre som du gjerne kan se etter i et renseprodukt.

Velg gjerne en gel eller foam til rens av slik hud, da dette har en tendens til å føles «renere» om du produserer for mye talg.

 

Rens til kombinert hud

Her er trikset å finne en rens som fjerner overskuddstalg, samtidig som den ikke tørker ut huden. Gele- eller leirekonsistens er ofte det beste til denne hudtypen, de vil gi en grundig rens uten at ingrediensene tørker ut huden.

 

Rens til sensitiv hud

Her er det ekstremt viktig å rense uten at du irriterer huden i det hele tatt. Bruk alltid produkter som er merket «gentle» eller  «for sensitiv skin». Krem eller melkekonsistens er alltid best, foam og gel er ofte for kraftig kost.  Noen er til og med så sensitive at de ikke kan fjerne renseproduktet med vann, spør da etter produkt du kan tørke av med bomull eller cleanex.

 

Rens til normal hud

Vet ikke om det lenger finnes noe vi kan kalle for normal hud. Men er du så heldig å ha en hud omtrent uten problemer så kan du se etter renseprodukter som effektivt fjerne makeup, uten å tørke ut. Gel, foam og melk er alle gode alternativer. Du trenger IKKE produkter med eksfolierende ingredienser til denne hudtypen.

 https://www.scandinavianbeauty.no/collections/dagkrem

 

 
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Hvilken syre velger du til huden din
Hvilken syre velger du til huden din

av Anki Hansen

Fruktsyre tok hudpleiebransjen med storm for en del år siden, revolusjonerte resultatene i alle behandlinger. I kjølvannet kom også en del reaksjoner. Fruktsyre er fremdeles et svært nyttig verktøy i behandlingen av problemhud, men vi har lært mer om hyppighet, mengde og type fruktsyre som brukes. Her får du en kort innføring:

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer

Dette er viktig for huden din i høst
Dette er viktig for huden din i høst

av Anki Hansen

Om sommeren føler vi oss freshe, og huden virker velfungerende og frisk. Vi får påfyll av d-vitamin og en frisk farge. Vi vet alle at denne følelsen ikke er vedvarende. Faktisk kan mange føle at huden forverres dramatisk om høsten. Hva skyldes egentlig dette? Hva kan du gjøre for å bevare den sunne gløden?

Les mer