C-vitamin i hudpleieprodukter

C-vitamin i hudpleieprodukter

av Anki Hansen

C-vitamin er komplisert å tilsette hudpleieprodukter. Det er et ustabilt vitamin som lett «virker ferdig» før du får det på huden. I så tilfelle er det jo ingen vits å investere i. Men når det brukes på riktig måte i hudpleieproduktet så gir det en fantastisk glød og beskyttelse til huden din.

 

Hva er egentlig Vitamin C ?

Vitamin C = L-Askorbinsyre, også kalt askorbinsyre.

C-vitamin kommer i et hvitt pulver som er vannoppløselig og absorberes rask med oksygen. De fleste dyr danner C-vitamin i kroppen selv, mens mennesket ikke selv kan danne dette stoffet. Vi får hovedsakelig C-vitamin fra frukt og grønnsaker, men det kan også fremstilles kunstig.

 

Hva gjør C-vitamin for huden din?

Vitamin C booster kollagen- og elsastinproduksjonen i huden. Kollagen og Elstatin (bindevevsproteiner) finnes naturlig i huden og er det som gjør huden fast, elastisk og spenstig.

Vitamin C motvirker pigmentflekker, ved å hemme et enzym, som er ansvarlig for dannelsen av pigmentet (melanin). C-vitamin kan brukes til både å lysne pigmentflekker du allerede har fått,  eller forebygge pigmenteringer og aldring i huden.

Vitamin C virker lysnende på fargen i arr

Vitamin C gir mer glød og glans i huden, og virker foryngende, fordi ung hud i sin natur er mer glansfull, enn en moden hud.

Vitamin C beskytter mot solen. Solen reduserer mengden c-vitamin i huden og C-vitamin bør absolutt legges under solkremen din, fordi C-vitamin styrker hudens eget forsvar.

Vitamin C er veldig bra for huden etter en periode med soleksponering. Etter soling får huden et ekstra lag med døde hudceller og blir tykkere, og da kan huden fort bli mattere. C-vitamin gir liv til huden og dermed mer glød.

Røykere har ekstra godt av C-Vitaminer, fordi de forbruker 40% mer C Vitaminer enn andre. De bør alltid bruke hudpleieprodukter, som inneholder Vitamin C.

 

Vitamin C er en antioksidant, som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.

 

Vitamin C i hudpleieprodukter

Du kan bruke C-vitamin hele året, mot pigmentering og for å få bedre glød. Det er likevel spesielt viktig å gå til innkjøp av et produkt med C-vitamin når våren nærmer seg. På våren vil du gjerne bygge opp hudbarrieren før den tøffe solsesongen starter. Ved bruk av antioxidanter  styrker du huden og du vil tåle solen bedre og få en jevnere brunfarge.

Når vi utsettes for ultrafiolett bestråling fra solen, reduseres mengden vitamin C i huden og øker dannelse av skadelige frie radikaler.  Ved bruk av kremer som inneholder ren c-vitamin (askorbinsyre) gjenopprettes denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler.

 

Ulike typer Vitamin C

I hudpleie har Vitamin C mange navn:

 • Askorbinsyre
 • Askorbylfosfat
 • Askorbylpalminat
 • Askorbyl glykosid

 

På produktenes ingrediensliste kan du se etter:

 • Ascorbic acid
 • L-ascorbic acid
 • Ascorbyl glucoside
 • Ascorbyl palmitate
 • Ascorbyl tetraisopaamitate

 

Allergisk reaksjon på C-vitamin?

Noen kan reagere på Vitamin C, i likhet med andre ingredienser i hudpleieprodukter. Hvis du reagerer på et produkt med Vitamin C, se etter hvilken type C Vitamin som brukes i produktet. Det er ikke sikkert at du reagerer på andre typer C Vitamin.

Kjøper du Vitamin C serum, bør beholderne/ flaskene være lufttett og lystett/mørk, da C Vitamin er ustabilt og forringes når det er i kontakt med lys og oksygen.

 

For at C-vitamin skal virke på huden

 1. Det er mange produkter der ute som inneholder vitamin C. Vitamin C er brukt og solgt i mange forskjellige former som er mer eller mindre effektive avhengig av konsentrasjonen, oppbevaring og type. Det er viktig å vite forskjell på dette, slik at du bruker c-vitamin som i det hele tatt har effekt på huden.
 2. L-Ascorbic Acid er ikke veldig stabil. Hvis den ikke lagres riktig vil den oksiderer lett når den eksponeres for luft. Den vil miste sine fordeler for huden og kan i stedet gjøre skade.
 3. Andre typer ingredienser som virker godt sammen med C-vitamin er blant annet grønn te og Vitamin A.
 4. Produktene bør  leveres i UV-beskyttet forpakning.Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Hvilken syre velger du til huden din
Hvilken syre velger du til huden din

av Anki Hansen

Fruktsyre tok hudpleiebransjen med storm for en del år siden, revolusjonerte resultatene i alle behandlinger. I kjølvannet kom også en del reaksjoner. Fruktsyre er fremdeles et svært nyttig verktøy i behandlingen av problemhud, men vi har lært mer om hyppighet, mengde og type fruktsyre som brukes. Her får du en kort innføring:

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer

Dette er viktig for huden din i høst
Dette er viktig for huden din i høst

av Anki Hansen

Om sommeren føler vi oss freshe, og huden virker velfungerende og frisk. Vi får påfyll av d-vitamin og en frisk farge. Vi vet alle at denne følelsen ikke er vedvarende. Faktisk kan mange føle at huden forverres dramatisk om høsten. Hva skyldes egentlig dette? Hva kan du gjøre for å bevare den sunne gløden?

Les mer