Det du bør vite hvis du bruker self-tan

Det du bør vite hvis du bruker self-tan

av Anki Hansen

Har solens etterlengtede tilbakekomst ført til at de vinterhvite leggene oppleves i overkant hvite? Ikke løp til nærmeste solarium! Det finnes en sunn måte å få litt brunfarge på - både til ansikt og kropp.

 

 

Selvbrunende produkter

Nei, de gir deg ikke brun og skjoldete farge. I «gamle dager» gjorde de nok det, men dagens produkter gir en naturlig farge – så lenge du ikke overdriver. De er også enkle å påføre uten at resultatet blir skjoldete. Du må bare velge produktet som passer deg, både i tone og konsistens.

Hvordan virker et selvbrunende produkt?

DHA (dihydroksyaceton) i produktet reagerer med aminogrupper i hudproteinet. Det dannes da en type pigmenter som heter melanoidiner, som likner litt på melanin uten å ha samme UV-beskyttende effekt. 

DHA farger bare det øverste døde hudcellelaget, og gir derfor ikke veldig langvarig resultat. Ved å kombinere DHA og erytrulose i selvbruning får man en dypere og penere brunfarge.

 

 

Veiledning til bruk av selvbruning hjemme:

  1. Peel huden godt før påføring! Tørre hudpartier vil samle mer krem enn de andre hudpartiene og dermed også bli brunere, og resultatet blir skjoldete. For å unngå dette bør du peele hele kroppen godt, særlig albuer, knær og ankler. Peeling vil gjøre fargen mer holdbar, da det er de døde hudcellene som farges, og en nypeelet hud bruker lengre tid på fornyelse av cellene enn en hud som ikke er peelet. Peeling gjøres kun før påføring og når fargen begynner å bli ujevn og avta.
  2. Du må rense huden i ansiktet daglig, som normalt. Men bruk gjerne en rens uten peelende ingredienser (som AHA og BHA), da disse vil korte ned varigheten på selvbruningen.
  3. Har du områder som er spesielt tørre på kropp eller i ansikt? Påfør litt bodylotion eller nøytral krem før du smører på selvbruning. Slik vil selvbruningen legge seg jevnt over hele området, og ikke bli mørkere i de tørre hudpartiene.
  4. Bruk serum under dagkremen som vanlig. Hvis du ikke er avhengig av å ha peelende ingredienser i disse, bør du unngå det i denne perioden.
  5. Det kan være lurt å tørke over hårkant og bryn med en klut, slik at disse områdene ikke samler produkt og blir brunere enn resten av ansiktet.
  6. Produktet skal ikke vaskes av. La det trekke godt inn før du kler på deg, ca 15 min er passe.
  7. Ble fargen ujevn, eller sitter den igjen inne hånden? Det finnes produkter som fjerner selvbruning bedre enn håndsåpe. Et internt tips er å bruke vaskepulver beregnet for hvite klær.
  8. Bruker du løse og ledige klær øker holdbarheten, da fargen ikke gnisses bort.
  9. Tørr hud mister selvbruning raskere, så tilfør godt med fuktighet. Gjerne en rik bodylotion, uten peelende ingredienser. Masker og serum er topp til ansiktet!

Tips: Ønsker du en svakere farge på selvbruningen, eller en gradvis økning av fargen (noe som også gjør det lettere å unngå skjolder), kan du blande 50/50 selvbruning og bodylotion. Det finnes også selvbruningsprodukter med gradvis effekt. Disse gjør deg ikke knallbrun over natten, men gir en gradvis økning av farge fra dag til dag. Produktene er også lettere å påføre uten å lage skjolder.

 

    

Lukter selvbruning?

Produkter lover ofte null lukt, men lukter likevel. Det kan skyldes mengde tryptofan (aminosyren som farges av DHA) i huden. Noen får mer farge enn andre. Lukten dannes i oksideringsprosessen som gir brunfarge, så teoretisk skulle da de med mest tryptofan, og som derfor får mest farge, også lukte litt mer. Det er forskjell på hvordan lukten som dannes ved oksidering av tryptofanet i huden oppfattes. Selvbruning vil alltid lukte, men lukten kan kamufleres noe ved å tilsette dufter som dekker self-tan duften eller ved å bruke leveringssystemer som ikke frigir alle aktive ingredienser med det samme kremen treffer huden, og dermed sprer duften bedre. Konklusjon: hos noen mennesker vil self-tan alltid lukte litt, uavhengig av produkt.

Hvorfor blir noen selvbruningsprodukter gule?

Gammeldagse og lite raffinerte typer DHA ga mer gulfarge enn mer moderne og raffinerte DHA-varianter. Gulhet ser også ut til å kunne variere med av hudtype/hudtilstand. 

Sverter fargen på hvite klær eller sengetøy? 

Fargen sitter kun i de døde hudcellene som snart skal falle av. Når disse cellene utsettes for friksjon eller svette, faller de raskere av. Det vil si at alle opplever sverting etter trening og hvis de sover urolig om natten. Sover du stille og er en kald type, vil du oppleve mindre sverting på klærne, men dette avhenger ikke av produktet.

Her finner du vår favoritt selvbruner.

Lykke til!
Anki Hansen
Anki Hansen

Forfatter
Flere innlegg om Sol

Må du bruke SPF hver dag?
Må du bruke SPF hver dag?

av Anki Hansen

Hvorfor anbefaler hudterapeutene at du bruker SPF hele året? Er du opptatt av å ta vare på huden din? I tilfelle er SPF et viktig ledd i denne prosessen. Det finnes en mengde dagkremer, foundations og primere med SPF. Disse bør du bruke når du lar solkremen ligge.

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer

Hvor sterk er egentlig solen?
Hvor sterk er egentlig solen?

av Anki Hansen

De fleste er klar over behovet for solfaktor på stranden. Men hva med påskefjellet, eller i solveggen i byen? Når bør du begynne å beskytte deg, hvis du ikke er en av de som bruker SPF hele året? Og hvor sterk er egentlig solen? Les mer

Les mer