Tørr vinterhud

Tørr vinterhud

av Anki Hansen

Alle opplever tørr hud innimellom. Noen har kronisk tørr hud, som innebærer at man mangler både fettstoffer, fuktighet og god beskyttelse. Andre opplever tidvis tørr hud. I dette tilfellet snakker vi om mangel på fuktighet.

Om vinteren opplever nesten alle hudtyper tørrhet i form av mangel på fuktighet, som kan by på utfordringer i valg av hudpleieprodukter.

For hvordan behandler du egentlig en sensitiv og tørr hud? Eller en aknehud som også er tørr? Eller en voksen og tørr hud? Og er kuldekrem det eneste rette?

 

Tegn på at huden din mangler fuktighet:

– huden føles stram

– du har fine linjer

– huden kan lett flasse

– du kan også ha kommedoner (sorte prikker)

 

Hvorfor opplever du tørrhet i huden?

En fettfattig hud er ofte genetisk, men alle kan oppleve en fuktighetsfattig hud. Det er likevel interessant at selv fuktighetsfattig hud er avhengig av fettstoffer. Hvor tørr huden er har sammenheng med mengden fett i overhudens fettlag. Dette fettlaget holder på hudens fuktighet og virker som en barriere mot omgivelsene. Overhudens fettinnhold er arvelig betinget, men påvirkes også av tørr luft, kulde, sol, hyppig vask, for varmt vann og sykdom.

 

En langvarig svekkelse av hudens beskyttende barriere kan skyldes at fettlaget i overhuden er helt eller delvis forsvunnet. Da mangler huden epidermale lipider som ceramider, fettsyrer og kolesterol som trengs for at huden skal opprettholde en sunn barrierefunksjon. Fukt- og fettbarrieren som normalt binder og holder på vann vil da komme i ubalanse, og fuktighetsnivået i huden synker.

 

En hudbarriere som fungerer optimalt kjennetegnes av at den:

  • Holder på fuktighet
  • Har en lett sur pH
  • Opprettholder mengden lipider som smører huden og holder cellene i struktur. Den opprettholder også fuktighetsnivået i huden.

 

En skadet hudbarriere:

  • Gir økt fuktighetstap fra huden
  • Gir basisk pH
  • Reduserer antall fettstoffer/lipider som smører og holder cellene i struktur

 

Er kuldekrem et godt alternativ?

En moderne klimakrem/kuldekrem legger ikke en tett hinne på huden. En finsk studie viste nemlig at slik kuldekrem ga langt flere frostskader i huden enn med ordinær krem. Når du er ute i aktivitet og svetter vil svetten legge seg mellom huden og den tidligere tette kremen, og når det da fryser så kan du få frostskader. Moderne klimakremer fungerer ikke på samme måte, men ivaretar fuktighetsnivå og beskyttelse uten fare for frostskader. Se våre utvalgte vinterkremer her

 

Tips til god hudpleierutine når huden er tørr:

 

Bytt dagkrem!

Du trenger et produkt som legger en beskyttende (men ikke helt tett) hinne på hudoverflaten, slik at huden ikke mister fuktighet. Det er viktig at huden ikke tettes helt, men fremdeles kan «puste». Du trenger et produkt som gir fuktighet og næring i dybden. Et slikt produkt bør du egentlig bruke hele vinteren, eller så lenge huden oppleves tørr, og spesielt på ekstra kalde dager.

 

Du bør peele/skrubbe huden oftere.

Når huden er tørr har den en tendens til å binde de tørre, døde cellene til seg i stedet for å la dem forsvinne. De danner en tett barriere på overhuden, slik at ingen produkter trekker inn, og avfallsstoffer heller ikke trekker ut. Kremen vil faktisk bare virke som et lim som binder de døde cellene enda bedre fast til overflaten. Peel huden to ganger i uken, med en peeling tilpasset din hud. Dette vil øke effekten av fuktighetskremen din, og huden vil bli mindre tørr. 

 

Du kan godt investere i en fuktighetsmaske.

Det kan være en gele- eller kremmaske som tilfører huden litt ekstra et par ganger i uken. Enkelte slike masker kan du til og med sove med, og på den måten tar det heller ikke særlig ekstra tid..

 

Ikke glem øyenpartiet!

Her ser vi linjer og aldring først. Tørrhet gir veldig tydelige linjer. Sørg for at du har en øyekrem som gir deg litt ekstra på vinteren. Bruker du normalt en øyegel, kan du gjerne gå over til krem på de kaldeste dagene.

 

Bruk gjerne serum eller olje under kremen!

Disse produktene er småmolekylære og trekker dypere ned i huden enn din fuktighetskrem. De kan også virke som en katalysator for kremen, ved å trekke den med seg dypere enn normalt. Et serum vil gi deg det lille ekstra som du kanskje føler at du ikke får av dagkremen din alene. Resultatet kommer raskere enn om du bruker krem alene.

 

Du kan også bruke masker for vintertørr hud, les om masker mot tørr hud her
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Solkrem tilpasset din hudtype
Solkrem tilpasset din hudtype

av Anki Hansen

Vår og sommer byr ofte på mer uteliv for de fleste av oss. I tillegg er solen sterkere på denne tiden, og vi møter den med vinterblek hud, der pigmentcellene har ligget i dvale. Det tar noen dager i solen før de beveger seg opp til hudoverflaten og gjør oss brune, eller rettere sagt: beskytter oss slik de skal gjøre. Les mer

Les mer

Hvordan oppnå lekker glød på 1 uke
Hvordan oppnå lekker glød på 1 uke

av Fredrik Solstad

Skal du i et viktig selskap, bryllup eller på en fest allerede om en uke? Synes du huden gjør alt annet enn å spille på lag med deg? les mer om hvordan du forbereder deg her

Les mer

Endelig er kultmaskene fra MCD Beauty Life i Norge!
Endelig er kultmaskene fra MCD Beauty Life i Norge!

av Anki Hansen

Innovative hydrogelmasker som fyller huden med aktiv pleie og etterlater den hydrert, glatt og smidig. Maskene er laget av et unikt hydrogelmateriale som holder opptil 50 prosent mer ingrediens enn en papirmaske.

Les mer