Nupper på armer og lår

Nupper på armer og lår

av Anki Hansen

Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de verre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør?

 

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris, eller hyperkeratosis pilaris, er en forstyrrelse i forhorningen (keratiniseringen) av huden rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakteriseres ved mange små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lårene og rumpeballene.

Det kan se ut som om man har gåsehud, og huden kan kjennes som sandpapir. Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Hårfjerning kan forverre tilstande, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre.

Som regel er man klar over at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege eller erfaren hudterapeut for å få hjelp med tilstanden.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regel ikke keratosis pilaris, men det er greit at du vet hva det er.

Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut, slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot det den oppfatter som fremmedlegeme, og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

 

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader, som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene, det vil bare skape irritasjon og oftere inngrodde hå
  • Vask barberhøvelen godt mellom hver barbering.
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA-syre forebyggende mellom hå
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

 

Spør gjerne din hudterapeut om dette. Du henvises videre til hudlege om det er nødvendig.
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?
Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?

av Anki Hansen

Det er 2 uker til selskapet hvor du føler det er viktig at «alt stemmer», selv huden din. Men hva kan du egentlig gjøre med huden på to uker? Det er viktig å huske at endring av hudstruktur krever minst 4 uker, men det er likevel en del du kan gjøre på 2 uker.

Les mer

Fresh hud på en uke!
Fresh hud på en uke!

av Anki Hansen

Skal du i et viktig selskap, bryllup eller på en fest allerede om en uke? Synes du huden gjør alt annet enn å spille på lag med deg? les mer om hvordan du forbereder deg her

Les mer

Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!
Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!

av Anki Hansen

Forskning viser at ekstraktet Arctic Čaga™ reduserer celleskader i huden med 80 % innen en time. Det er lett å forstå hvorfor urbefolkningen har kalt soppen «udødelighetens sopp» eller «skogens diamant»

Les mer