Nupper på armer og lår

Nupper på armer og lår

av Anki Hansen

Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de verre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør?

 

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris, eller hyperkeratosis pilaris, er en forstyrrelse i forhorningen (keratiniseringen) av huden rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakteriseres ved mange små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lårene og rumpeballene.

Det kan se ut som om man har gåsehud, og huden kan kjennes som sandpapir. Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Hårfjerning kan forverre tilstande, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre.

Som regel er man klar over at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege eller erfaren hudterapeut for å få hjelp med tilstanden.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regel ikke keratosis pilaris, men det er greit at du vet hva det er.

Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut, slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot det den oppfatter som fremmedlegeme, og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

 

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader, som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene, det vil bare skape irritasjon og oftere inngrodde hå
  • Vask barberhøvelen godt mellom hver barbering.
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA-syre forebyggende mellom hå
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

 

Spør gjerne din hudterapeut om dette. Du henvises videre til hudlege om det er nødvendig.
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!
Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!

av Anki Hansen

Forskning viser at ekstraktet Arctic Čaga™ reduserer celleskader i huden med 80 % innen en time. Det er lett å forstå hvorfor urbefolkningen har kalt soppen «udødelighetens sopp» eller «skogens diamant»

Les mer

Det du bør vite hvis du bruker self-tan
Det du bør vite hvis du bruker self-tan

av Anki Hansen

Har solens etterlengtede tilbakekomst ført til at de vinterhvite leggene oppleves i overkant hvite? Ikke løp til nærmeste solarium! Det finnes en sunn måte å få litt brunfarge på - både til ansikt og kropp.

Les mer

Må du egentlig rense huden så ofte?
Må du egentlig rense huden så ofte?

av Anki Hansen

Vi hudterapeuter kan ikke gjenta nok hvor viktig det er å rense huden. Likevel opplever vi stadig at mange dropper denne delen av sin hudpleierutine. Det mest sjokkerende er at de som bruker make-up dropper denne rutinen. Eller er du en av de som investerer en del tid og penger i gode hudpleieprodukter? Da dropper du vel ikke rensen?

Les mer