Nupper på armer og lår

Nupper på armer og lår

av Anki Hansen

Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de verre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør?

 

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris, eller hyperkeratosis pilaris, er en forstyrrelse i forhorningen (keratiniseringen) av huden rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakteriseres ved mange små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lårene og rumpeballene.

Det kan se ut som om man har gåsehud, og huden kan kjennes som sandpapir. Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Hårfjerning kan forverre tilstande, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre.

Som regel er man klar over at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege eller erfaren hudterapeut for å få hjelp med tilstanden.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regel ikke keratosis pilaris, men det er greit at du vet hva det er.

Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut, slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot det den oppfatter som fremmedlegeme, og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

 

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader, som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene, det vil bare skape irritasjon og oftere inngrodde hå
  • Vask barberhøvelen godt mellom hver barbering.
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA-syre forebyggende mellom hå
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

 

Spør gjerne din hudterapeut om dette. Du henvises videre til hudlege om det er nødvendig.
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Masker til tørr hud
Masker til tørr hud

av Anki Hansen

Tørr eller dehydrert hud er hud som mangler vann/fuktighet, ikke fett/olje. Alle kan ha dehydrert hud, selv de med fet hud og akne. Les mer

 

Les mer

Opplever du tørr hud på vinteren?
Opplever du tørr hud på vinteren?

av Anki Hansen

Dehydrert hud føles trang og ru, og kan av og til flasse. I alvorligere tilfeller vil slik hud være rød og irritert, og kan til og med klø. Du kan sjekke om huden din er dehydrert ved å dytte huden på kinnene opp. Les mer

Les mer

Hva er egentlig Niacinamid?
Hva er egentlig Niacinamid?

av Anki Hansen

Niacinamid er en aktiv form for  B3-vitamin. Det er et svært etterspurt ingrediens i hudpleieprodukter. Den kalles «ingrediensen som virker mot alt». Noen serier selger produkter med dette som eneste ingrediens, mens andre bruker det sammen med andre ingredienser. Elixir har gjort niacinamid kjent i Norge, men dette er ikke en ukjent ingrediens i den profesjonelle hudpleiebransjen.

Les mer