Nupper på armer og lår

Nupper på armer og lår

av Anki Hansen

Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de verre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør?

 

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris, eller hyperkeratosis pilaris, er en forstyrrelse i forhorningen (keratiniseringen) av huden rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakteriseres ved mange små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lårene og rumpeballene.

Det kan se ut som om man har gåsehud, og huden kan kjennes som sandpapir. Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Hårfjerning kan forverre tilstande, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre.

Som regel er man klar over at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege eller erfaren hudterapeut for å få hjelp med tilstanden.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regel ikke keratosis pilaris, men det er greit at du vet hva det er.

Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut, slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot det den oppfatter som fremmedlegeme, og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

 

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader, som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene, det vil bare skape irritasjon og oftere inngrodde hå
  • Vask barberhøvelen godt mellom hver barbering.
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA-syre forebyggende mellom hå
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

 

Spør gjerne din hudterapeut om dette. Du henvises videre til hudlege om det er nødvendig.
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

BABOR Adventskalender 2021 - kalenderen alle vil ha!
BABOR Adventskalender 2021 - kalenderen alle vil ha!

av Anki Hansen

Adventskalenderen til Babor trenger egentlig ingen introduksjon. Alle kjenner den og alle elsker den. Den har fått konkurranse de siste årene, men troner likevel soleklart på toppen både når det gjelder design og spesielt innhold.

Les mer

Hvilken syre velger du til huden din
Hvilken syre velger du til huden din

av Anki Hansen

Fruktsyre tok hudpleiebransjen med storm for en del år siden, revolusjonerte resultatene i alle behandlinger. I kjølvannet kom også en del reaksjoner. Fruktsyre er fremdeles et svært nyttig verktøy i behandlingen av problemhud, men vi har lært mer om hyppighet, mengde og type fruktsyre som brukes. Her får du en kort innføring:

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer