Hvor sterk er egentlig solen?

Hvor sterk er egentlig solen?

av Anki Hansen

De fleste er klar over behovet for solfaktor på stranden. Men hva med påskefjellet, eller i solveggen i byen? Når bør du begynne å beskytte deg, hvis du ikke er en av de som bruker SPF hele året? Og hvor sterk er egentlig solen?

 

Styrken på UV-strålingen påvirkes av flere faktorer:

  • Tykkelsen på ozonlaget
  • Skyer (et tykt skylag kan redusere UV-strålingen med 50%)
  • Solens høyde på himmelen, og dermed tid på døgnet og å (jo høyere solen står på himmelen, desto sterkere UV-stråling).
  • Refleksjon fra snø og vann (UV-strålingen er høyere ved vannet og når det er snø.)
  • Strålingen er farligst i høyden, særlig i kombinasjon med snø og vann.

 

Hva er UVI?

UV-indeks er et mål på hvor intens strålingen fra solen er, og måles vanligvis midt på dagen når solen står høyest på himmelen. Jo høyere UV-indeks (UVI), desto sterkere stråling.

 

Ifølge Statens Stråleverns rapport, «Ultrafiolett stråling, solskader og forebygging» er solhøyden den viktigste faktoren. Dermed er UVI høyest midt på dagen, rundt Sankthans og ved Ekvator.

 

 

Er det sterkere sol på påskefjellet?

Med snø på bakken øker UVI med hele 50 prosent. Det er med andre ord ikke rart at mange blir brent i påskesolen. Jo renere snø, desto mer refleksjon fra solen, og dermed vil snøen på påskefjellet ha større effekt enn snøen i byen.

I tillegg befinner du deg jo da også høyere, og mindre av strålingen vil bli borte på veien ned.

 

 Er det sterkere sol ved vannet?

På sjøen avhenger det mer av hvor solen befinner seg på himmelen. Når solen reflekteres i snøen, vil strålene bli spredt utover, mens når de treffer vinkelrett på en blank flate, slik som på helt rolig vann, reflekteres en liten andel, mens det meste av strålingen går ned i vannet. Når strålene faller ganske skrått, reflekteres en god del opp i luften igjen.

Blikkstille vann vil reflektere mest når solen står lavt, men er det skum og bølger på vannet, vil det også bli mye refleksjon midt på dagen når UV-intensiteten allerede er høy. Dermed er sjøsolen farligere når det er litt vind enn når det er vindstille. Skum fra bølgetopper øker UVI med mellom 25 og 30 prosent.

 

Er det sterkere sol på stranden?

En sandstrand øker UVI med syv prosent om den er våt, og aller mest når sanden er hvit og tørr. Da økes den med mellom 15 og 18 prosent. Til sammenlikning øker tørt gress og svart asfalt UVI med mellom 2-4 og 5–9 prosent.

 

Hva er egentlig brunfarge?

Brunfarge er pigment som kommer til hudoverflaten for å beskytte huden din mot skadelige solstråler, altså kroppens beskyttelse mot solen. Det betyr at brunfargen er et tegn på at huden din er i fare.
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Solkrem tilpasset din hudtype
Solkrem tilpasset din hudtype

av Anki Hansen

Vår og sommer byr ofte på mer uteliv for de fleste av oss. I tillegg er solen sterkere på denne tiden, og vi møter den med vinterblek hud, der pigmentcellene har ligget i dvale. Det tar noen dager i solen før de beveger seg opp til hudoverflaten og gjør oss brune, eller rettere sagt: beskytter oss slik de skal gjøre. Les mer

Les mer

Dette bør du ta med på påskeferie
Dette bør du ta med på påskeferie

av Anki Hansen

Jeg pakker alltid for mye i toalettmappen. Den inneholder til enhver tid produkter til alle tenkelige og utenkelige hendelser og temperaturer. Les mer

Les mer

Hudproblemer grunnet munnbind
Hudproblemer grunnet munnbind

av Anki Hansen

Det ser ikke ut til at bruken av munnbind skal være over på en stund, og mange sliter med huden som et resultat av dette. Hudtilstanden akne mekanika har den siste tiden fått kallenavnet «maskne».

Les mer