Hvilken syre velger du til huden din

Hvilken syre velger du til huden din

av Anki Hansen

Fruktsyre tok hudpleiebransjen med storm for en del år siden, revolusjonerte resultatene i alle behandlinger. I kjølvannet kom også en del reaksjoner. Fruktsyre er fremdeles et svært nyttig verktøy i behandlingen av problemhud, men vi har lært mer om hyppighet, mengde og type fruktsyre som brukes. Her får du en kort innføring:

 

 

AHA – Alpha Hydroxy Acids

Alfa-hydroxysyrer er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av fruktsyrer som brukes til hudforbedring. AHA molekylene finnes naturlig i flere frukter og kalles derfor fruktsyre. Eksempler er glykolsyre (sukkerroer), lactic acid (melk) og citric acid (sitrusfrukt).

Glykolsyre virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og fjerner døde hudceller, peeler, minsker arr, øker hudens cellefornyelse, glatter huden, behandler pigmenter og solskader. Disse prossesene er fine til enhver hudtype og hudtilstand, men spesielt en hud som er moden, grov og gusten.  

 

Et av produktene jeg har på badet som  inneholder AHA.
 

Høykonsentrert AHA-peeling gel med fruktsyre og antioksidanter. Fjerner døde hudceller, minimerer linjer og pigmentering, beskytter huden og gir fantastisk glød. 

Umiddelbart etter første anvendelse vises huden friskere, mer strålende og med en ungdommelig hudtone. Ved regelmessig ukentlig anvendelse fremtrer den jevnere, porene er forfinet og rynkene glattet ut. Stimulerer celledeling og hudfornyelse, øker hudens evne til å lagre fuktighet, fjerner døde hudceller og urenheter. 1490,00kr

 

BHA – Beta Hydroxy Acids

BHA-syre  er ofte mer kjent som salisylsyre. Denne syren er anti-inflammatorisk og fettløselig, samtidig som den peeler  og er gunstig på solskader og rynker. Salisylsyre brukes likevel hovedsaklig mot acne og en uren hud. Syren er nemlig fettløselig, noe som gjør at den egner seg mot fet hud med acne og  tette porer. Den renser og roer ned huden.

   

PharmaSkincare Acnecare toner. Denne unike, avanserte formuleringen er laget med salisylsyre – en peelende ingrediens som forsiktig fjerner overflødig olje, døde hudceller, smuss og make-up uten å irritere eller tørke ut huden. Denne toneren inneholder organiske ekstrakter som balanserer, gir næring og lett fuktighet. 495,00 kr

 

PHA – Poly Hydroxy Acids

PHA-syre er en syre som jobber saktere enn f.eks glykolsyre. PHA har større molekyler, noe som gjør at den penetrerer saktere ned i huden og ikke peeler like kraftig. PHA-syren egner seg til alle hudtyper og hudtilstander, men spesielt godt til sensitiv hud og ekstremt tørr hud.  PHA-syren binder også mye fuktighet i huden, øker cellefornyelsen og fungerer som en antioksidant. Det er en super syre som jobber på de fleste “problemområder”. De mest brukte PHA syrene er gluconolactone og lactobionic syre.

 

Et av produktene jeg har på badet som  inneholder PHA?

Elixir Niactil Advanced PRO

Niactil Advanced Pro er en videreutvikling av produktet Niactil 4%, men med flere andre aktive virkestoffer. Krem-gelen inneholder syren (PHA) som gir en lett peeling, fremmer en bedre fuktighet og gir en mer finporet og glattere hudtone Produktet er aktivt, men snilt på huden og reduserer rødhet, tørr hud, fine linjer og ujevn hudtone. Demper inflammasjoner som reduserer utbrudd av Rosacea, psoriasis og melasma. Den fungerer som en antioksidant og vil derfor ikke gjøre huden så sol-sensitiv som andre syrer. 995,00 kr

 

Jo mer syre, desto bedre?

For at ingrediensen skal ha effekt på huden bør den listes på toppen av ingredienslisten. Det er likevel en vanlig misforståelse at jo høyere prosentandel syre, desto bedre virker dette på huden. Det er ikke riktig så enkelt. I mange tilfelle bør du opp i 10% konsentrasjon for at et ingrediens skal ha effekt på huden, men de andre ingrediensene i produktet er også viktige for effekten. De andre ingrediensene kan både øke effekten og redusere effekten av syren.  Dette er for komplisert for en forbruker å holde orden på selv. Hovedregelen bør være: Få alltid veiledning av en terapeut før du setter i gang med slik behandling. Da er du sikker på at samlet innhold syre i alle dine hjemmepleieprodukter gir deg den effekten du ønsker, samtidig som de vet hva de andre ingrediensene gjør og om de har effekt på din hud.

 

PharmaSkincare A-peel Cleanser og toner Disse renseproduktene har høy konsentrasjon av både retinol og AHA og BHA. De renser mens de eksfolierer (peeler) huden forsiktig, og fjerner urenheter fra overflaten. Samtidig vil rensen bidra til å redusere miljørelatert stress på huden. Squalane virker mykgjørende, og gir huden en plumpet og glatt følelse. Denne luksuriøse formelen renser balanserer og hydrerer huden. Kr 495 pr produkt

 

Behandling i klinikk

Penslinger med syre i klinikk er effektivt og gjerne uten nedetid. Klinikkene bruker mye høyere prosent syre enn du bruker i dine hjemmeprodukter.  Derav et helt annet resultat. Behandlingene er effektive og kalles ofte lunsjpeeling, da de er over på 30 min og ikke etterlater huden for rød eller irritert til at du kan gå rett tilbake på jobb. Klinikkbehandlingen gir deg et raskere resultat enn du kan klare med hjemmepleie, de anbefales ofte i kur på 4-6 behandlinger til ansikt.

 

 

Behandling hjemme

Du anbefales alltid å bruke en syre på huden hjemme i tillegg til behandling i klinikk. Daglig påføring vil gi deg enda bedre og langvarige resultater. Det finnes også hjemmepeelinger som kan brukes en gang i uken, enten for vedlikehold etter en endt klinikk-kur eller for de som ikke har tid eller ønske om å behandle i klinikk. Din lokale klinikk kan skreddersy et program som passer din tid og ditt behov. Jeg anbefaler alltid å få utført den første behandlingen i klinikk, da det vil gi en pekepinn på hvordan din hud tåler dette ingredienset og hvordan du skal fortsette din behandling.

Få alltid veiledning av en terapeut før du velger produkt av denne typen til huden din. Som sagt, innledningsvis, har det betydning for effekten hvordan syren er stabilisert, hvor konsentrert den er og hvilke andre ingredienser som brukes samtidig. Feil bruk kan faktisk gi brannskade eller i best e tilfelle kun en irritasjon på huden, som vil resultere i flere døde hudceller og mer talg.

 

 
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Masker til tørr hud
Masker til tørr hud

av Anki Hansen

Tørr eller dehydrert hud er hud som mangler vann/fuktighet, ikke fett/olje. Alle kan ha dehydrert hud, selv de med fet hud og akne. Les mer

 

Les mer

Opplever du tørr hud på vinteren?
Opplever du tørr hud på vinteren?

av Anki Hansen

Dehydrert hud føles trang og ru, og kan av og til flasse. I alvorligere tilfeller vil slik hud være rød og irritert, og kan til og med klø. Du kan sjekke om huden din er dehydrert ved å dytte huden på kinnene opp. Les mer

Les mer

Hva er egentlig Niacinamid?
Hva er egentlig Niacinamid?

av Anki Hansen

Niacinamid er en aktiv form for  B3-vitamin. Det er et svært etterspurt ingrediens i hudpleieprodukter. Den kalles «ingrediensen som virker mot alt». Noen serier selger produkter med dette som eneste ingrediens, mens andre bruker det sammen med andre ingredienser. Elixir har gjort niacinamid kjent i Norge, men dette er ikke en ukjent ingrediens i den profesjonelle hudpleiebransjen.

Les mer