Hva gjør solen med huden vår?

Hva gjør solen med huden vår?

av Anki Hansen

Hva gjør solen med huden vår?

Du vil aldri angre på at du tar vare på huden din i solen. Husk at Norge ligger som nr. 2 på statistikken over hudkrefttilfeller, bak Australia. Norge, som omtrent ikke har sol.. det forteller jo litt om hvordan vi «glemmer alt vi har lært» så raskt de etterlengtede solstrålene dukker opp.

 

 

Hva gjør solen med huden vår?

Cellefornyelsen hos en eldre hud går saktere og saktere, noe som vil gi mindre glød, og en tørrere hud. Kollagenet – hudens byggesteiner – vil lettere brytes ned, og blir vanskeligere å bygge opp, noe som fører til en slappere hud med mindre fyldighet, og flere rynker. Faktorer som påvirker hudens aldringstegn er blant annet genetikk, UV-stråling og miljøforurensing. De to sistnevnte faktorene bryter ned huden ved hjelp av blant annet frie radikaler som reagerer i huden, angriper cellene og bryter dem ned. Det betyr altså at huden skades og eldes raskere, når den utsettes for UV-stråling og miljøforurensing.

 

Hvordan kan vi ta vare på huden vår på ferie?

 

  1. Bruke SPF hele sommeren. Er du på solferie må du smøre deg flere ganger om dagen.

 

  1. Bruk et produkt med antioksidanter på huden.Antioksidanter  i hudpleieprodukter beskytter mot eller senker hastigheten på oksidasjonen av huden. Antioksidantens oppgave er å nøytralisere energien før den når frem til cellene og skader dem. UV stråling skaper masse frie radikaler og dermed betennelser i underhuden. Høy solfaktor vil ikke kunne beskytte huden vår 100% alene, vi må sørge for at huden beskytter seg selv fra innsiden i tillegg, ved hjelp av antioksidanter.

 

  1. Bevar fuktigheten i huden! En tørr hud er ofte en skadet hud. Den vil ikke bare se gusten ut, men den beskytter deg heller ikke godt nok. Den kan ha en barrierefunksjon som ikke fungerer optimalt. Det vil si at den slipper ut mer fuktighet enn du klarer å tilføre. i tillegg bør kremen din inneholde  stoffer som ivaretar og reparerer barrieren. Slik får du både tilført fuktighet og huden beholder den fuktigheten du har tilført.

 

  1. Solen lager en liten irritasjon på huden og dette medfører ofte at huden føler for å beskytte seg. Det gjør den blant annet ved at døde hudceller blir liggende på overflaten, i stedet for å falle av som de skal. En slik hud vil ikke trekke til seg fuktighet godt nok og den vil heller ikke ha optimal beskyttelse mot skade. En rens eller et produkt med litt peelende effekt vil fjerne døde hudceller. Bruk produkter som har en utglattende effekt ved å stimulere cellefornyelsen og løse opp i gamle hudceller.

 

  1. En aktiv nattkrem vil gi huden ekstra styrke til nattens regenerering. På natten reparerer kroppen, og huden, dagens påførte skade. En rekke nattkremer hjelper huden din å dra nytte av denne reparerende tiden, slik at du får maksimalt ut av den.  Masker som er rike på fuktighet kan du med fordel også bruke daglig på solferien.

 

Oppsummert: Dette bør du gjøre for huden din i ferien, det tar lite ekstra tid:

  1. Bruk SPF
  2. Rens og peel mildt
  3. Tilfør fuktighet og barrierebeskyttelse
  4. Tilfør antioksidanter

 

Husk at celleskader forårsaket av UV-stråling er irreversibel, og kan over tid øke risikoen for hudkreft gjennom opphoping av DNA-skader. Solforbrenning kan potensielt øke risikoen for føflekkreft betydelig.

 
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Hvilken syre velger du til huden din
Hvilken syre velger du til huden din

av Anki Hansen

Fruktsyre tok hudpleiebransjen med storm for en del år siden, revolusjonerte resultatene i alle behandlinger. I kjølvannet kom også en del reaksjoner. Fruktsyre er fremdeles et svært nyttig verktøy i behandlingen av problemhud, men vi har lært mer om hyppighet, mengde og type fruktsyre som brukes. Her får du en kort innføring:

Les mer

Sliter du med pigmentflekker?
Sliter du med pigmentflekker?

av Anki Hansen

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade.

Les mer

Dette er viktig for huden din i høst
Dette er viktig for huden din i høst

av Anki Hansen

Om sommeren føler vi oss freshe, og huden virker velfungerende og frisk. Vi får påfyll av d-vitamin og en frisk farge. Vi vet alle at denne følelsen ikke er vedvarende. Faktisk kan mange føle at huden forverres dramatisk om høsten. Hva skyldes egentlig dette? Hva kan du gjøre for å bevare den sunne gløden?

Les mer