Hva gjør en nattkrem?

Hva gjør en nattkrem?

av Anki Hansen

Visste du at vår biologiske klokke faktisk er en liten celleklump i hjernen, inne i hypothalamus? Størrelsen er mindre enn et knappenålshode, men den kontrollerer likevel svært mye i kroppen vår.

Denne biologiske klokken passer på flere hundre rytmer i kroppen. For eksempel dag/natt-syklus, kroppstemperatur, blodtrykk, hormonproduksjon og til og med produksjon av avføring.

 https://www.scandinavianbeauty.no/collections/nattkrem

  • I løpet av dagen er hudcellene i beskyttelsesmodus – da jobber de for å beskytte seg mot UV-stråler og forurensning
  • På natten har huden derimot tid til å slappe av og fornye seg selv. Den er i regenerasjonsmodus og reparerer skader den har fått i løpet av dagen, i tillegg til å øke produksjonen av stoffer som beskytter og fornyer

Søvn er derfor helt essensielt: Natten er tidspunktet huden reparerer og regenererer seg selv etter dagens påvirkninger.

 

Biorytmer

De siste årene har vi fått ny og spennende kunnskap om biorytmer. For eksempel er det kartlagt mer enn 30 ulike gener som er ansvarlige for svingninger i cellene. Forstyrrelser i den daglige biologiske klokken kan resultere i tidlig vevsaldring, og i verste fall kan det føre til utvikling av hudtumorer.

 

Sirkadiske rytmer

Huden følger våre sirkadiske rytmer (dag/natt-syklus), som skaper bølger av aktivitet som stimulerer cellene til å utføre viktige prosesser på bestemte tider av døgnet. Om natten, mens vi sover, er våre hudceller opptatt med fornyelse og reparasjon. Forstyrret søvn og forskjellige livsstilsfaktorer kan forårsake en kumulativ effekt: huden kan bli usynkronisert og ubalansert. Huden vil ikke lenger se sunn og frisk ut.

 

Bare et par netter med dårlig søvn synes lett på huden, men kronisk søvnmangel fører til mørke ringer under øynene og for tidlig hudaldring.

 

3 gode grunner til å få nok søvn!

  1. Cellefornyelsen er høyest mellom klokken 23.00 og 04.00
  2. På samme tid er også produksjonen av melatonin høyest. Melatonin er et hormon som har flere ulike funksjoner i kroppen; i huden fungerer den som en antioksidant i UV-eksponerte hudceller
  3. Søvn reduserer også stresshormonet kortisol, noe som gjør at det er lettere å forebygge skader på celler og andre strukturer i huden om natten

Det er derfor viktig å legge seg tidlig, slik at du får dyp og god søvn lengst mulig.

 

Bruk nattkrem!

Ut fra det vi vet om søvn og hud er det derfor åpenlyst at en nattkrem ikke bare er et salgstriks. Det er på natten vi får mest ut av hjemmebehandlingen og en nattkrem kan inneholde helt andre ingredienser enn en dagkrem. Jeg bruker ALLTID en egen nattkrem fordi;

  1. En nattkrem ikke trenger SPF og dermed har plass til flere aktive ingredienser
  2. Fordi jeg har blandingshud som jeg ofte matter ned på dagen og som dermed trenger en rikere nattkrem på natten
  3. Fordi jeg faktisk ser forskjell på huden min når jeg bruker en aktiv nattkrem

https://www.scandinavianbeauty.no/collections/nattkrem
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?
Er det mulig å oppnå lekker glød på 2 uker?

av Anki Hansen

Det er 2 uker til selskapet hvor du føler det er viktig at «alt stemmer», selv huden din. Men hva kan du egentlig gjøre med huden på to uker? Det er viktig å huske at endring av hudstruktur krever minst 4 uker, men det er likevel en del du kan gjøre på 2 uker.

Les mer

Fresh hud på en uke!
Fresh hud på en uke!

av Anki Hansen

Skal du i et viktig selskap, bryllup eller på en fest allerede om en uke? Synes du huden gjør alt annet enn å spille på lag med deg? les mer om hvordan du forbereder deg her

Les mer

Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!
Čuvget - en norsk hudpleieserie med stor suksess!

av Anki Hansen

Forskning viser at ekstraktet Arctic Čaga™ reduserer celleskader i huden med 80 % innen en time. Det er lett å forstå hvorfor urbefolkningen har kalt soppen «udødelighetens sopp» eller «skogens diamant»

Les mer