Age Control (Tidligere kjent som Anti Age)

Age Control (Tidligere kjent som Anti Age)

av Anki Hansen

Age Control

 

I hudpleiebransjen snakker vi ofte om «age control». Hva betyr egentlig det, og hvorfor kaller vi det ikke bare «anti-age»?

Hva fører til hudaldring?

Når viktige fibre som kollagen og elastin reduseres, endres eller skades i huden forårsaker dette endringer i hudstrukturen. Linjer, rynker og tap av elastisitet indikerer slike endringer i den dermale strukturen. Ved å stimulere regenerering (fornyelse), kan vi gjøre disse linjene mindre synlige.

 

Age Control – mest naturlig for huden vår

I dag finnes det flere alternativer til behandling, som kan redusere tegn til hudaldring dramatisk. Mange av disse metodene er forbundet med en viss risiko, og vi må hele tiden huske at irritasjon i huden trigger nye aldrende mekanismer. I slike tilfeller beveger vi oss i en ond sirkel, hvor resultatet av sterke behandlinger har reversibel effekt og gjør mer skade enn nytte for huden vår.

Når vi snakker om Age Control, vil vi fokusere på hvordan vi kan påvirke de biokjemiske reaksjonene i huden, som fører til hudaldring. Hvordan kan vi stoppe dem, før de starter?

Noen ingredienser har til og med reparerende effekt på skader som allerede har oppstått. Når vi angriper hudaldring på denne måten, vil vi hele tiden ivareta en god hudhelse.

Dette betyr at du spiller på lag med huden, slik at du vil få det beste resultatet, huden vil utstråle en sunn glød og være velfungerende. Akkurat slik den er i ungdomsårene.

 

Dette kjennetegner ofte hudaldring fra utsiden:

 • Tap av fuktighet, som gir fine linjer
 • Dype rynker, som skyldes tap av strukturelt vev
 • Pigmentflekker
 • Redusert sirkulasjon, og dermed en gusten hud

Linjer og rynker

Linjer oppstår i huden, når den ikke får tilstrekkelig med fuktighet. Dette er ofte første tegn på at hudaldringen er i gang. De fine linjene skyldes tørrhet, og kan reduseres ved å øke fuktighetsnivået i huden. Du bør eksfoliere huden regelmessig, slik at aktive ingredienser kan penetrere. Hyaluronsyre tilfører og bevarer fuktighet i huden, og er essensielt for all tørr hud.

Gener, UV-stråling og miljøforurensning bidrar til hudaldring. Dypere linjer og rynker som oppstår på grunn av redusert cellefornyelse, krever regenererende produkter. Det er derfor viktig å bruke UV-beskyttelse. Andre aktive ingredienser som behandler linjer og rynker, er AHA-syrer. De eksfolierer bort gamle hudceller, og stimulerer samtidig cellefornyelsen. Antioksidanter er også viktig for å beskytte huden mot frie radikaler, og for å reparere cellene i huden.

 

Hudens fasthet

Elastinet og kollagenet gjør huden fast og elastisk. Når vi blir eldre forsvinner mye av fastheten i huden. Elastinfibrene støtter i tillegg både skjelett, ledd og blodårer. Sammen sørger de for at huden ser ungdommelig og glatt ut, og gjør at huden selv kan reparere seg når den skades. Når elastinfibrene fornyes saktere, blir huden synlig eldre.

UV-stråler er med på å bryte ned kollagenet i huden. Hele året gjennom, vil SPF beskytte fibrene.

Vi kan også selv bidra til å øke hudens kollagenproduksjon, både fra innsiden og utsiden. Det gjør vi gjennom å tilføre cellene akkurat det de trenger, for å fungere optimalt. Ingredienser som peptider, kan stimulere hudens kollagenproduksjon. A-vitamin og antioksidanter som C-vitamin, har dokumentert effekt på hudaldring.

 

Pigmentering

Pigmenteringer er noe svært mange opplever. Hyperpigmenteringer skyldes overproduksjon av melanin, mens hypopigmenteringer er forårsaket av en underproduksjon. Overproduksjon kan trigges av ulike faktorer, som soleksponering, genetiske faktorer, alder, hormonforandringer, hudskader eller inflammasjon. Hypopigmenteringer kan forårsakes av gener, brannskader, kjemisk påvirkning (kosmetiske produkter), infeksjoner eller sykdom.

 

Pigmentflekker i form av aldersflekker forårsakes av intens eller langvarig soleksponering, og kommer til syne i takt med stigende alder. Solbeskyttelse er svært viktig for å forebygge pigmenteringer. Det finnes kraftfulle ingredienser som kan forbedre pigmenteringene, og her er retinol en favoritt. Vitamin B3 (niacinamid) og azelainsyre gir en lysere og klarere hudtone. C-vitamin vil også gi en jevn glød.

 

Forebyggende tiltak mot hudaldring: Age Control

Som du skjønner, kan du ivareta en god hudhelse hele livet. En velfungerende hud vil bekjempe og reparere hudaldring, slik at du slipper å gå drastisk til verks senere. Det er aldri for sent å starte den gode prosessen.

 

Ingredienser du kan se etter:

 • Retinol
 • Peptider
 • Melkesyre
 • Sterke antioksidanter , som vitamin C og E
 • SPF
 • Vitamin B3 (niacinamid)
 • AzelainsyreAnki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie.

Masker til tørr hud
Masker til tørr hud

av Anki Hansen

Tørr eller dehydrert hud er hud som mangler vann/fuktighet, ikke fett/olje. Alle kan ha dehydrert hud, selv de med fet hud og akne. Les mer

 

Les mer

Opplever du tørr hud på vinteren?
Opplever du tørr hud på vinteren?

av Anki Hansen

Dehydrert hud føles trang og ru, og kan av og til flasse. I alvorligere tilfeller vil slik hud være rød og irritert, og kan til og med klø. Du kan sjekke om huden din er dehydrert ved å dytte huden på kinnene opp. Les mer

Les mer

Hva er egentlig Niacinamid?
Hva er egentlig Niacinamid?

av Anki Hansen

Niacinamid er en aktiv form for  B3-vitamin. Det er et svært etterspurt ingrediens i hudpleieprodukter. Den kalles «ingrediensen som virker mot alt». Noen serier selger produkter med dette som eneste ingrediens, mens andre bruker det sammen med andre ingredienser. Elixir har gjort niacinamid kjent i Norge, men dette er ikke en ukjent ingrediens i den profesjonelle hudpleiebransjen.

Les mer