Hvordan behandle sorte prikker?

Hvordan behandle sorte prikker?

av Anki Hansen

Du tror kanskje du er «den eneste» som har sorte prikker? Det er du altså ikke. Hvis du spør en hudterapeut kan jeg garantere at de som har vært i bransjen i 20-30 år kan telle på en hånd de tilfellene de har sett som ikke har sorte prikker. Men det finnes forskjellige grader av dette. Så hvorfor er noen mer belastet enn andre? Og kan du gjøre noe med dette?

 

Nei, du skal ikke skvise og klemme på huden. Du skal heller ikke tørke ut sorte prikker!

 Dette bør du gjøre hjemme:

 • Rens huden morgen og kveld! Bruk gjerne en rens som inneholder litt glycolsyre, salisylsyre eller melkesyre. Dette vil fjerne døde hudceller fra hudoverflaten sammen med overskuddstalg.
 • Bruk gjerne en ansiktsbørste for en enda grundigere rens.
 • Bruk en lett dagkrem med antioksidanter. Denne vil holde huden fuktet hele dagen og antioksidantene bekjemper ytre stress som ofte øker talgproduksjonen.
 • En BB cream eller en primer som absorberer olje kan brukes over dagkremen for å bevare huden matt og oljefri hele dagen.
 • Peel huden en gang i uken. Dette vil minimere synligheten av porer, holde huden fri for tørre og døde celler og talg.
 • Bruk gjerne et produkt med innhold av Retinol på natten. Dette vil gradvis gi deg en kjemisk peeling av hudoverflaten og virker veldig hudfornyende. Fantastisk på store porer og sorte prikker!
 • Få veiledning i produktvalg av en hudterapeut, da er du sikker på at produktene gjør deg godt. Feil produktbruk kan faktisk irritere og gi deg økt talgproduksjon, det vil du jo ikke.

   

  Store porer og sorte prikker

  Porene våre har en viktig misjon, de smører huden med fuktighet/talg når vi trenger det for å bevare en sunn hud. De slipper også avfallsstoffer ut. Så vi må slå oss til ro med å ha disse porene. Det er imidlertid genetisk hvor synlige dine porer er, om de er små eller store eller kommer i mengder på nesen eller haken. Genetikk kan vi ikke kontrollere.

   

  Hvordan oppstår sorte prikker?

  Talget i huden skal flyte rundt i talgkanalene og smøre huden vår. En gjennomfuktet/-smørt hud er viktig for å bevare god hudhelse. Noen har imidlertid litt høy talgproduksjon. Dette kan være både genetisk, avhengig av matvaner og livsstil, samt hormonelt betinget. Når talget presses opp mot hudoverflaten, ofte blandet med døde hudceller, reagerer det med oksygen som trekker inn i den åpne poren. Talget oksiderer og blir derfor sort. Akkurat som et eple blir om du deler det og lar det ligge en stund.

   r litt glad for din høye talgproduksjon også – den gir deg færre rynker på sikt!

  Sorte prikker

  Hvite prikker

  Sorte prikker dannes ved oksidering av talget i porene. Porer med innkapslet talg er follikler som er fylt av samme materie, men som kun har en mikroskopisk åpning til hudens overflate.Når luften ikke kan trenge inn i follikkelen, oksideres ikke talget, og det forblir i stedet hvitt. Dette resulterer i små hvite klumper under huden, i stedet for sorte prikker.

   

  Har du store porer har du sannsynligvis genetisk normal til fet eller fet hud.

  Mengden talg du produserer avhenger av genetikk, hormoner, medisiner og andre ytre faktorer som vi ikke har kontroll over. Det vi kan kontrollere er imidlertid hvor synlig porene er. Vi kan få porene til å se mindre ut og vi kan hindre at de så lett fylles av talg.

  En helt enkel hudpleierutine morgen og kveld kan hjelpe deg. Fjerner du forurensning, avfallsstoffer, talg, døde hudceller og bakterier fra hudoverflaten daglig er du langt på vei. Bruker du i tillegg en lett fuktighetskrem gjør du mye for å bekjempe de sorte prikkene.
  Anki Hansen
  Anki Hansen

  Forfatter  Legg igjen en kommentar

  Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


  Flere innlegg om Hudpleie

  Slik velger du riktig renseprodukt
  Slik velger du riktig renseprodukt

  av Anki Hansen

  Les mer

  Tegn på at du bruker feil hudpleieprodukt ⬇️
  Tegn på at du bruker feil hudpleieprodukt ⬇️

  av Anki Hansen

  Hvordan vet du at du bruker det beste hudpleieproduktet for din hud? Det er så mange gode alternativer på markedet. Det finnes ikke kun en serie som passer din hud. Vi merker ganske raskt når vi synes vi får fremgang av produktene, men når vet du om du bruker feil produkt?

  Les mer

  Poser under øynene
  Poser under øynene

  av Anki Hansen

  Hevelser rundt øynene kan bestå av vann eller fett. Vannansamling er lettere å bli kvitt enn fettansamling. For å unngå hovne øyne bør du altså i første omgang passe på å få nok søvn, stresse mindre, redusere inntak av salt og alkohol og drikke mye rent vann.

  Les mer