Akne på ung hud

Akne på ung hud

av Anki Hansen

Det finnes vel knapt noe mer frustrerende enn ungdomsakne! Kombinert med hormoner som herjer i kroppen er det ikke uvanlig at dette går på psyken løs. Det er derfor viktig å ta på alvor!

Det er viktig at du ikke behandler slik hud selv, da du kan gjøre mer skade enn nytte på huden din. Spør en hudterapeut om råd. Du vil enten få anbefalt behandling i klinikk, hjemme eller henvises videre til hudlege om du har en alvorlig grad av akne.

 

Fakta om ungdomsakne:

  • De fleste tenåringer opplever en form for akne, noe som ofte starter i 10 til 13 års alderen.
  • Hormonelle endringer under puberteten er ansvarlig for aknetilstander i denne alderen.
  • Hormonelle endringer pga stress oppstår fra tid til annen. Før en eksamen feks kan tilstanden forverres.
  • Tenåringer som er under mye stress plukker ofte på huden sin. Det kan være en nervøs vane og det kan føre til infeksjon og i verste fall etterlate arr.
  • Tenåringer holder ofte hodet i hendene mens de sitter på skolebenken. Trykket og okklusjonen kan forårsake inflammerte papler og noduler.
  • Irritasjon kan også skapes av caps, stropper i klær eller bruk av syntetiske klæ
  • P-piller stimulerer produksjon androgene hormoner (mannlige hormoner) og kan forverre aknetilstanden hos
  • Tenåringer er mer eksponert for miljømessige faktorer som sol, som irriterer huden og gir mer akne.

 

Hva er årsaken til at du får akne?

Hormoner er ofte årsak til akne hos ungdom. Men det trenger ikke være eneste årsak. Det kan også skyldes kosthold, trening/mangel på trening, genetikk, stress.

Vi vet også at akne blir verre av visse typer mat, men dette er svært individuelt. Genetikk spiller en rolle, dessverre. Har mor eller far slitt med akne er det større sjanse for at du også vil gjøre dette. Trener du for mye eller for lite er du mer utsatt. Selv stress påvirker huden.

 

Er punktbehandling en ide?

Å bruke et veldig uttørkende produkt på utbrudd kan være en ide. Det aller viktigste er at du renser og smører huden i hele ansiktet riktig.

Hvis du likevel velger å teste et produkt til punktbehandling er det svært viktig at du bruker dette riktig;

- kun direkte på kvisen

- ikke på området rundt kvisen.

Ved riktig bruk kan kvisen tørke ut og forsvinne raskere. Ved feil bruk vil det føre til mer akne på sikt. Stopp behandlingen med dette produktet så raskt du kjenner at kvisen er på vei tilbake! Hvis du fortsetter kan talget kapsle seg inn og bli værende lenger.

 

Få hjelp!

Det er ikke sikkert dine foreldre vet hvordan man behandler akne.  Oppsøk gjerne en hudterapeut. Fortell om ditt problem slik at hun/han kan legge frem et forslag til løsning som passer både din lommebok og ditt ønske om bruk av tid. Da unngår du å gå i produktfeller som lover hjelp «over natten», men som i stedet gir deg nye problemer som ikke like lett lar seg fikse.

En hudterapeut vil vurdere om hun/ han  kan hjelpe deg med sine behandlinger og produkter. Sliter du med mer alvorlig akne vil hudterapeuten henvise deg til en hudlege som kan gi deg reseptbelagt behandling.

 

Viktig å vite:

Sliter du med akne er det viktig å vite at du ikke er alene! Det hjelper kanskje ikke stort? Vi vet at dette er en psykisk påkjenning og det er derfor viktig at du skaffer hjelp. Ha likevel i bakhodet at de fleste tenåringer sliter med dette i en eller annen form. Og en dag vil dette være kun et vagt minne, selv om akkurat det virker utrolig nå.

En liten bonus: Har du høy talgproduksjon vil du ikke like raskt få rynker. Dette virker nok ikke særlig oppløftende som ungdom, men senere vil du sette pris på det.

 

Ikke la akne ødelegge din tenåringstid! Få hjelp!

 
Anki Hansen
Anki Hansen

ForfatterLegg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de blir publisert


Flere innlegg om Hudpleie

Slik velger du riktig renseprodukt
Slik velger du riktig renseprodukt

av Anki Hansen

Les mer

Tegn på at du bruker feil hudpleieprodukt ⬇️
Tegn på at du bruker feil hudpleieprodukt ⬇️

av Anki Hansen

Hvordan vet du at du bruker det beste hudpleieproduktet for din hud? Det er så mange gode alternativer på markedet. Det finnes ikke kun en serie som passer din hud. Vi merker ganske raskt når vi synes vi får fremgang av produktene, men når vet du om du bruker feil produkt?

Les mer

Poser under øynene
Poser under øynene

av Anki Hansen

Hevelser rundt øynene kan bestå av vann eller fett. Vannansamling er lettere å bli kvitt enn fettansamling. For å unngå hovne øyne bør du altså i første omgang passe på å få nok søvn, stresse mindre, redusere inntak av salt og alkohol og drikke mye rent vann.

Les mer